ORVOS VÁLASZOL

Kérdések  

#24 Dr. Miheller Pál 2020-05-15 10:17
Kérdés - Demény Gyöngyvér:
Üdvözlöm!

1998-ban diagnosztizálták nálam a colitis-ulcerosa-t. Mondanom sem kell, azóta nagyon sok gyógyszert, klizmát, habot... használtam a kezelés során, nem túl nagy sikerrel... 2015-ben kezdtem el az egyik biológiai terápiát (Humira inj. 2hetente 40mg), ami "sikeresnek" mondható, hiszen mellette "normális" életet élhetek, tünetmentesen.
Az a problémám, hogy minden egyes év elteltével megfosztanak tőle... megvárják, amíg elveszítem az emberi méltóságomat, aztán, ha már annyira rosszul vagyok, hogy a lakást is képtelen vagyok elhagyni, szinte könyörgök, hogy kezdjék el újra a jól bevált kezelést, akkor ismét elkezdik.
Május végén ismét letelik egy év, és én azon stresszelek, hogy mi lesz utána, mi vár rám már megint... és most még ez a vírus dolog is itt van.
Az lenne a kérdésem, hogy van e erre valami megoldás? Miért kell minden évben végigcsinálni ezt a tortúrát, amikor lenne megoldás, amikor meg lehetne előzni a rosszullétet?

Köszönettel,
Karola


Kedves Karola,

Colitis ulcerosaban régebben volt egy olyan szabály, hogy egy évig alkalmazható csak a biológiai kezelés, utána fel kel függeszteni. Már akkor sem tartottuk be (egyszer a NEAK erre rájött, de nem lett belőle büntetés, mert Ők is belátták ennek a visszásságát). Mára ez a szabály megszűnt, szóval kaphatja nyugodtan folyamatosan a kezelést. Üdvözlettel: MP
Válasz
#23 Dr. Miheller Pál 2020-05-15 10:14
Kérdés - Németh Andrea:
Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Colitis fellángolás esetén Medrol és Salofalk kúp mellett milyen gyógytea javasolt? (32 éves, nincs hasmenés, de véres széklet). Körömvirág, citromfű, csalán, kamillia? Esetleg valamelyik ellenjavallt?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ezek közül bármelyik jó lehet, de ha a Medrol mellett véres hasmenés an, akkor arról a kezelőorvosnak mindenképpen tudnia kell. Attól tartok nem ezeken a teákon fog múlni... Jobbulást, MP
Válasz
#22 Dr. Miheller Pál 2020-05-11 10:07
Kérdés - Enikő:
Kedves Dr Úr!

Korábban írtam Önnek a székletkiürülési problémával kapcsolatban.( 05.04.)Ekkor jelent meg a válasza.

A leleten ez szerepel :
Az eszközt a coecumig vezettük.Megtekintettük a terminalis ileum kb 10 cm-is szakaszát is,amely ép.A coecum ascendens ,transversum,descendens nyh.-ja ép.A sigma kanyargós nyh.-ja mérs. hyperaemias,innen mintákat vettünk.A rectum ép.

Ez a szövettani leírás:
Vastagbél nyálkahártya szöveti szerkezete ismerhető fel,melyben a mirigyek középtágak,bennük a kehelysejtek megfogyatkoztak.A mirigyek közti stroma lobsejtekkel beszúrt,mely helyenként a mirigycsövek falában is megjelenik.
Malinitásra utaló jel nem látható.
Dg.:A szöveti kép alapján cu enyhe foka

Ezek mit jelentenek pontosan,mert semmit nem mondott szinte az orvos,csak annyit hogy enyhe bélgyulladás és ettől nem lehet ez a kiürülési probléma.
Pl hogy kehelysejtek megfogyatkoztak stb ?
Vagy esetleg lehet lehet felszívódási zavar,epe vagy máj probléma,hogy sosem rendes a székletem?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Enikő


Kedves Enikő,

Ön ha Ön ismerten colitis uklcerosas betegm, akkor ez azt jelenti, hogy szemmel látható gyulladás nincsen, csaka mikroszkóp érzékeli. Ez egy nagyon jó helyzet,. függetlenül attól, hogy milyen részleteket ír a szövettan. A vastagbél betegsége nem okoz felszívódási zavart, csak ha annyira gyulladt, hogy a súlyos betegség "eleszi" a kalóriát a szervezet elől....Szedje tovább a gyógyszereit nyugodtan és kövesse a gondozó orvos javaslatait!
Üdvözlettel: MP
Válasz
#21 Dr. Miheller Pál 2020-05-06 09:47
Kérdés - Ildikó:
Tisztelt Doktor Úr!
Imént töltöttem le az MR vizsgálatom eredményét, mely olvasása után felmerült bennem a kérdés, hogy mi a vékonybél falvastagságának normális mérete és mikortól tekinthető veszélyesnek a megvastagodása. 42 éves vagyok, 15 éve Crohnos, 2. éve kapok infliximabot. Ezelőtt 2 évvel volt utoljára képalkotó vizsgálatom, év elején pedig nem tudtak rendesen tükrözni szűkület miatt.
Az MR vizsgálatom eredménye:
A korábban kismedencei distalis ileumkacson látott 2-4 cm hosszú, a lument szûkítõ
fali megvastagodás kissé fokozódott (8-9 mm maximális vastagságú), mögötte
prestenoticus tágulat jelent meg (25-30 mm). Az ismert distalis ileumkacs
érintettségtõl aborális irányba a teljes terminalis ileum körkörös közepes fokú
fali megvastagodást (5-6 mm) mutat kb. 12 cm hosszan novumként. A környezõ
zsírszövet békés, kismedencében elhelyezkedõ distalis ileumkacs régiójában kissé
tágabb mesenterialis érképletek láthatók fésûszerûen. Egyéb aktivitásra utaló jel
nem látszik. Egyebütt a bélkacsokon fali megvastagodás nem különül el, fistula nem azonosítható.
Előre is köszönöm a válaszát!


Kedves Ildikó, Nomálisan max 3 mm, de azért az élettani bélmozgások (perisztaltika) miatt nem könnyű megítélni.
Ha Ön infliximabot kap, akkor ez biolgiai centrumban dolgozó kezelőortvost jelent, szerintem vele is meg kellene beszélnie ezt a leletet.
Üdvözlettel: MP
Válasz
#20 Dr. Miheller Pál 2020-05-04 11:56
Kérdés - Enikő:
Kedves Dr Úr!

32 éves nő vagyok tavaly derült ki tükrözés alapján,hogy CU-m van.
Salazopyrint szedek 2x1 -et ,de nincs sosem hasmenéses tüntetem ,épp ellenkezőleg,az a problémám,hogy sosem ürül ki rendesen a székletem ami már évek óta így van és nagyon borzalmas...
Szedek rendszeresen probiotikumot is már hónapok óta minden nap
Ha nem eszek rostosan akkor kemény a székletem,ha rostosan táplálkozom,akkor viszont krémes állagú a széklet,de egyik esetben sem jön ki mind..
A tükrözésen kívül nézték vérképből nem vagyok e valamilyen ételre allergiás,de minden negatív..
Napi 2 liter vizet iszom ,tehát nem fogyasztok kevés folyadékot
Mitől lehet akkor ez az állapot,tudna valamilyen tanácsot adni erre ,mert már nagyon elkeserítő
Köszönöm előre is válaszát
üdvözlettel: Enikő


Kedves Enikő,
Nem tudiom milyen hosszan beteg a bele, de én kiegészíteném kúppal vagy klizmával a kezelését. Ez urtóbbi kettő nagyon jó a végbél betegségére, még akkor is szoktuk adni, ha az egész bél beteg, mert az utolsó 10-15 cm betegsége adja az ilyen kellemetlen tüneteket.
Ha hosszú szakaszon beteg a bél, akkor kell szájon át is szedni valamit, de a Salazopyrinből 2x1 biztosan nem elég. A normál dózisa 2x4 (!) tbl.

Jobbulást: MP
Válasz
#19 Dr. Miheller Pál 2020-05-04 11:52
Kérdés - Györgyi:
Üdvözletem! Colitis és proctitis ulcerosa-t diagnosztizáltak nálam, és márciusban egy colonoscopiát végeztek, ahol igazolódótt, hogy az alsó 15 cm aktív, a gyulladás látható. Kezelésként reggel 1 Budenofalk végbélhab, este 1 Salofalk 500 mg kúp és napi 1 Salofalk granulátum 3g.

A Budenofalk kezelési időtartama kapcsán azt olvastam, hogy 6-8 hét, és én most kezdem a 8.hetet. Panaszaim enyhültek, továbbra is napi 1 normál széklet, ritkán hasmenéses napok, vér a székletben nincs (kb. 2 hete volt minimális), nyákot viszonylag gyakran, de minimálisan tapasztalok. Reggelre van puffadás a wc-re menésig. Ezek fényében hogy érdemes folytatnom a gyógyszeres kezelést? Odafigyeljek-e bármi másra?

Köszönöm válaszát és szép napot kívánok!


Tisztelt Hölgyem!
Ha a tünetek enyhültek, a kezelés elnyújtható, pld 12 hétre, lehet hogy akkor megszűnnek.
Ha nem szűnnek meg akkor más gyógyszert kell választani.
Jobbulást kívánva, MP
Válasz
#18 Dr. Miheller Pál 2020-05-04 11:50
Kérdés - Andrea:
Tisztelt Doktor Úr!
34 éves nő vagyok. 2 éve diagnosztizáltak nálam CU-t. Salofalk tablettát és kúpot kaptam, ami gyors javulást és hónapokig tartó remissziót eredményezett.
Jelenleg fellángolás jellemzi az állapotomat, viszont tanácstalanná váltam, mert a (évek óta tartó) székelési nehézségeimet mára nagyon nehezen tolerálom. Nálam nem a hasmenés, hanem a szorulás jellemző. Sajnos magától egyáltalán nincs székletem. Akár egy hétig sem. Kérem szépen adjon tanácsot, hogy fellángolás idején mivel tudnám elősegíteni a rendszeres székelést. Jelenleg szűztea kapszulával oldom meg, de ha jól tudom, szinte semmit nem lehet ilyenkor szedni (hashajtó, székletlazító...), mert minden görcsöt okozhat. A táplálkozásomban sok a zöldség, van benne gyümölcs, hús is és sok folyadékot (napi 2,5-3 liter) is iszok. Mozgás is megvan, bár nem sok.
Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Andrea


Tisztelt Hölgyem!
Ugyanazok a gyógyszerek jók lehetnek a szorulsra is, mint amik a hasmenésre jók voltak. Meg kellene próbálni - a kérdésből nem derült ki hogy ezeket a gyógyszreket azóta is alkalmazza-e. Ha nem, akkor javaslom hogy írassa fel ismét.
Válasz
#17 Dr. Miheller Pál 2020-05-04 11:49
Kérdés - Kiss Ildikó:
Tisztelt Doktor Úr!
13 éves gyermekemnél februárban diagnosztizálták a Crohnt. Azóta Imuránt szed. Jól van, széklete rendben, hízott, vérképe tökéletes.
Mennyire veszélyes ilyen esetben a koronavírus? Mire figyeljünk az ő esetében? Természetesen nem megy sehová.
Köszönöm válaszát!


Tisztelt Asszonyom!
Az Imurán bizonyos vírusfertőzésekre hajlamosít, de nem tudjuk jelenleg, hogy a koronavírus ezek közé tartozik-e...
Gsermekeknél alíg van-egy-egy eetm, hogy a Covid bajt csinált volna, szerintem ha betartják a szokásos óvintézkedéseket akkor megtettek mindent amit lehetett.
Válasz
#16 Dr. Miheller Pál 2020-04-22 06:54
Kérdés - Nikolett:
Kedves dr Úr!

Entocort 3mg kapszulát szedek napi 1x1-et.
Mielőtt szedni kezdtem nőgyógyászati problémám akadt, pecsétlő vérzésem volt. Ezzel felkerestem a nőgyógyászom, aki az elvégzett vizsgálatok alatt nem észlelt problémát. Fogamzásgátló váltását ajánlotta, melyet meg is fogadtam. Azonban nagyjából egy időben váltottam az új fogamzásgátlóra és kezdtem el szedni az Entocortot. A problémám még mindig fennáll. A kialakult helyzetre való tekintettel nem tudok személyesen orvoshoz fordulni. Lehetséges, hogy a mostani probléma hátterében az Entocort kapszula áll? Mióta szedem más problémák is jelentkeztek, túlzott gyomorsav, bizonyos ételek és italok után gyomorgörcsök, hízékonyság, szőrnövekedés, gyakori fejfájás. Ezek korábban nem voltak jellemzőek.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Nikolett!
Az Entocort hatóanyaga a budeonosid, eznagyon rtkán okoz ilyen típusú mellékhatásokat, lehet, hogy Önnél igen. Ki kellene hagyni 1-2 hétre és meglátjuk. Ha a kihagyás mellett sem szűnik a panasz, akkor mindenképopen vissza kell menni a nőgyógyászhoz. Ha nem tudja elhagyni, mert a hasi panaszok igénylik, akkro a gasztroenterológusával konzultáljon!

Jobbulást, MP
Válasz
#15 Dr. Miheller Pál 2020-04-22 06:51
Kérdés - Borsi Margit:
Tisztelt Doktor úr!
Szeretném kérdezni, hogy a 6-os kérdésben megadott eddigi információk alapján, mit tegyek, ha baloldalt továbbra is fájdalmam van és kicsit a bordáim alatt baloldalt a hasam körül. Mit ehetnék, ami kalóriadús vagy a gyulladást csökkentené? Rengeteg dolgot olvastam, és nem tudom eldönteni. Csak barnarizst fogyaszthatok és zabpelyhet? Vagy fehér rizs is jó és főtt krumpli? (Kurkumával próbálkozzam, ha lehet kapni?) Semmi tejtermék? Milyen probiotikumot vagy prebiotikumot szedjek?
Nem tudom eldönteni, hogyan étkezzem.
Minden tünetem megvan, izületi fájdalmak is, bőrkiütések, fáradtság, szerintem rosszabbul vagyok.
Kimozdulni félek, de próbálkozzak egy vérvétel vagy hasi ultrahang kéréssel, vagy csak "rámnézzenek", ennek mi az esélye, ebben a helyzetben?
Kit hívjak fel itt Szegeden?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:

Kedves Asszonyom,
Sajnos nem áll módomban a kérdéseket visszanézni, de a leírtak alapján legjobb lenne felkeresni egy dietetikust!
Jobbulást, MP
Válasz
#14 Dr. Miheller Pál 2020-04-14 11:12
Kérdés - Szabó Sándor:
Tisztelt Doktor Úr!
Biológia kezelés előtt vesznek vért. Csinálnak korona vírus tesztet? Ha nem akkor nem lenne célszerű?
Tisztelttel
Szabó Sándor


Kedves Szabó Úr!
Ha nincsenek tünetei nem feltétlenül szükséges. A vértesztek között sajnos előfordul a hamis eredményt adó, a legjobb vizsgálat a garatváladéból fvett minta PCR elemzése.

Üdvözlettel: MP
Válasz
#13 Dr. Miheller Pál 2020-04-14 11:08
Kérdés - Rásonyi Kitti:
Kedves Doktor Úr!

10 éve szenvedek hasmenessel, puffadással.
Mindenféle étel allergia negatív, hiszen mentesen eszem.. A tükrözés semmit sem mutatott ki. A glutent és a tejet abszolut nem birja a hasam, 10p mulva tünet van.

Múlt héten megerkezett a hisztamin mérés, aminek a Dao értéke 3.9.
Azt olvastam, hogy ez egyértelmű hisztamin-intolerancia.
A vas + vaskoto kapacitas állandóan alacsony, és vérszegény is vagyok.

Elkezdtem 2 napja a diétát, a tüneteim csökkentek.

Kerhetnem a tanácsát, érdemes lenne e még bármit megvizsgalni?

Köszönöm szépen válaszát előre is.


Kedves Kitti!
A leírtak alapján nem világos, hogy volt e megfelelő vizsgálat lisztérzékenység (vérvétel) és/vagy tejcukor allergia (kilégzési teszt kell, vérvétel nem jó) irányában, illetve hogy a vastagbél tükrözés során nézték-e a vékonybé utolsó szakaszát, volt-e szövettan.
Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, azt érdemes lenne pótolni. Ha megvolt minden és mindennegatív, akkor legjobb ha keres egy dietetikust.
Jobbulást kívánva: MP
Válasz
#12 Dr. Miheller Pál 2020-04-14 11:05
Kérdés - K. Zsuzsa:
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!
Aktív Colitis Ulcerosam van január eleje óta. (A diagnózis 2013 óta áll fenn.) Jelenleg szedett gyógyszereim: Medrol (16 mg 3 napja, előtte 24-en voltam, január közepe óta vagyok Medrolon, voltam 125 mg-on vénásan is február közepén, onnan építjük le), Noacid 20 2x1, Kálium-R, D vitamin, VSL#3 és Entyvio biológiai terápiából az első infúziót március 31-én kaptam meg. (Előtte Humirát kaptam 2-szer, de hatástalanság miatt azt leállítottuk a 2. adag injekciók után 2 héttel.) A Semmelweis új online bőrgyógyászati alkalmazásán keresztül ma disszeminált herpes infekció diagnózist állapítottak meg a csak bal combomon megjelenő hólyagos kiütések alapján. A javasolt terápia: Tbl. Aciclovir 5x800 mg szedése javasolt hét napig, mellé bõ folyadékfogyasztás!

Azt szeretném kérdezni, hogy szedhetem-e ezt, vagyis ez a tabletta tehet-e rosszat az aktív colitisemnek vagy összeakadhat-e valamelyik gyógyszeremmel?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
K. Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
Tesék szedni nyugodtan a gyógyszert. Arra hívnám fel a figyelmét, hogy a herpes vírus nagyon megterheli az immunrendszert, a további kezelésekről mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával (a Humira z Entyvioalapján gondolom hogy biológiai terápiás centrumban kezelik.
Jobulást kívánva: MP
Válasz
#11 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:54
Kérdés - Majorosné Papp Tünde:
Tiszteletem!. 5 éve vagyok crohn beteg. Pentasa granulátumot es budenofalkot szedek. Két hónapja lett kész a szeklettenyesztes. Nagyon magas a gyulladás ezért az orvosom azt javasolta hogy próbáljuk meg az imurant de ahhoz be kell feküdnöm. Addig is 8 mg medrol. A medrol nálam nem használ de nagyon sok mellékhatása kijött rajtam.A kórházi lezárás előtt 2 hétig szabin volt foorvos úr aztan jött a korona vírus. En azota is szedem 8 mg medrolt. Kérdésem az lenne,hogy szedjem e tovabbra is vagy csökkentsem? Meddig szedhetem? Köszönöm szépen a választ

Kedves Tünde, a széklet calprotectin érték lehetett magas, ez gyulladásra utal. Az Imuran valóban szóba jöhet ilyenkor, de most nem szerencsés elkezdeni. A Medrolt csökkenteni kell, hetente 2 mgmal. Ahhoz, hogy a mostani helyzetben milyen gyógyszer jöhetne még szóba, tudnom kellene, hogy a Crohn melyik bélszakaszt érinti. MT
Válasz
#10 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:51
Kérdés - Pressmayer Ilona:
Üdvözletem! Sugárkezelés utáni vastagbél nyálkahártya felmarodással küzdök tavaly július óta salofalk granulátumot szedek és budefonalk habot használok és sajnos nincs teljes siker. Aggódom 2-3 napig jó majd újra vérzek nagyon félek a komolyabb bajtol. Mit tehetek még? Köszönöm szépen válaszát üdv Pressmayer Ilona

Kedves Ilona, a sugárkezelés általában a végbél nyálkahártyát is károsítja és ez vérezhet. Ez ijesztő lehet, de nem kell komolyabb betegségtől tartani. Amennyiben a vérzés gyakoribb és nagyobb mennyiségű, természetesen tükrözés szükséges lehet. MT
Válasz
#9 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:49
Kérdés - Szabó Sándor:
Tisztelt Doktor Úr!
Biológia kezelés előtt vesznek vért. Csinálnak korona vírus tesztet? Ha nem akkor nem lenne célszerű?
Tisztelttel
Szabó Sándor

Kedves Sándor! A korona vírus teszt garattörléssel történik, innen azonosítják a vírus DNS-t. A vérvételből nézett gyorsteszt nem tűnik teljesen megbízhatónak és rutinszerűen emiatt nem is nézik. A biológiai terápia előtti tesztelés egyébként nem nagyon rossz ötlet, de jelenleg nem rutin. MT
Válasz
#8 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:47
Kérdés - K. Zsuzsa:
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!
Aktív Colitis Ulcerosam van január eleje óta. (A diagnózis 2013 óta áll fenn.) Jelenleg szedett gyógyszereim: Medrol (16 mg 3 napja, előtte 24-en voltam, január közepe óta vagyok Medrolon, voltam 125 mg-on vénásan is február közepén, onnan építjük le), Noacid 20 2x1, Kálium-R, D vitamin, VSL#3 és Entyvio biológiai terápiából az első infúziót március 31-én kaptam meg. (Előtte Humirát kaptam 2-szer, de hatástalanság miatt azt leállítottuk a 2. adag injekciók után 2 héttel.) A Semmelweis új online bőrgyógyászati alkalmazásán keresztül ma disszeminált herpes infekció diagnózist állapítottak meg a csak bal combomon megjelenő hólyagos kiütések alapján. A javasolt terápia: Tbl. Aciclovir 5x800 mg szedése javasolt hét napig, mellé bõ folyadékfogyasztás!

Azt szeretném kérdezni, hogy szedhetem-e ezt, vagyis ez a tabletta tehet-e rosszat az aktív colitisemnek vagy összeakadhat-e valamelyik gyógyszeremmel?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
K. Zsuzsa

Kedves Zsuzsa! A gyógyszer vírusellenes, nem valószínű, hogy problémát jelent a bélbetegségre. Az Entyvio hatása általában a 3., 4. kezelés után jön meg, reméljük, hogy ezután el tudja hagyni a szteroidot is. MT
Válasz
#7 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:45
Kérdés - Csizmadia Csilla:
Tisztelt ORVOSAINK! Én nem kérdezni szeretnék, hanem megköszönni a támogató segítségüket!! 13 éve vagyok Crohn beteg. Jelenleg Kecskeméten élek. Családom van, dolgozom, és 2014 óta sztómával élek. Kérdezni azért nem szeretnék, mert mióta 2007-ben Dr. Virányi Zsolt diagnosztizálta a betegségem, olyan kitűnő kezelőorvosaim voltak, akikkel minden engem érintő kérdést, kérést meg tudtam beszélni. Dr. Virányi Zsolt - Kecskemét, Dr. Lakatos Péter László - SOTE I. Belgyógyászati Klinika Budapest, Dr. Szepes Attila - Kecskemét és jelenleg Dr. Szepes Zoltán - SZTE I. Belgyógyászati Klinika - Szeged. Amiért "tollat ragadtam" -és úgy éreztem, írnom kell- az mindenképpen a hála és a köszönet kifejezése! Épp ma reggel gondoltam arra, hogy 13 éve még nem az internetről tájékozódtam. Nekem egy "BIBLIÁM" volt házi használatra. Dr. Kovács Ágota - Gyulladásos bélbetegségek colitis ulcerosa és Crohn-betegség című könyve. A könyv ma is megvan. Kicsit sárgult, kb. 150-szer kiolvastam, és rengeteg segítséget adott. Még egyszer KÖSZÖNÖM, hogy itt vannak! KÖSZÖNÖM, hogy jelen vannak! Tisztelettel: Csizmadia Csilla Kecskemétről

Kedves Csilla! Köszönjük kedves szavait, igyekszünk megfelelni ezeknek. mt
Válasz
#6 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-13 07:44
Kérdés - Borsi Margit:
Tisztelt Cím!

Colitis,kollagénes, lymphocitás, nem tudom hogy kell leírni van.
2018 januárban volt utoljára kolonoszkópia.
Prof. Dr. Molnár Tamásnál is voltam. Prof. Nagy Ferenc kezelt évekig. Egy általam rosszul értelmezett info miatt és a nyugdíja miatt próbáltam átkerülni Prof. Molnár Tamás Úrhoz. Fogadott is. Sajnos a pszichém miatt elhanyagoltam az egészet.
Rosszul étkezem, ez is a 6 éves korom óta fennálló pszichés betegség miatt, gátol az étkezésben, DE NEM ANOREXIA! Kényszer, pánik, depresszió, erős gyógyszereket szedek erre. Gyógykezelésem most annyira sincs, mint eddig volt e téren. Lefogytam. Eszek tejterméket: ivójoghurt, sajtok.
Mai napon: 2020. 04.12 kivételesen nem híg székletem volt. Csak lazább, de fehéres, világos színű és nagyon nyákos, ami, ha kicsit formáltabb, eddig is volt.
Lefogytam.
A széklet világos színű általában. A mai a tegnapi tejfölös sajtos tészta miatt gondolom még "fehérebb".De nagyon nyákos.
Vitaminokat, ásványi anyagokat szedek még.
Enyhe fájdalom a köldökömtől balra, néha baloldalon fent is. Mintha "remegne" a balodalon, gondolom vastagbél.
Szedtem, szinte mindent. Most erre semmit. Entocort volt az utolsó 6 hónapig. Hasmenés ugyanúgy megmaradt. Cortiment 9 mg vált be anno, 2- (3) naponta.
de most nem ajánlotta és nem is szedném.
Biológiait kérdeztem tavaly, de azt mondták: állapotom nem követeli meg.
Szociális háttér nincs. Segítség nincs. Kimozdulás nincs. Bevásárolnak nekem.
Lehet-e valami komolyabb vagy ez ilyen? Rizst eszem rendszeresen, mirelit zöldségek.
Leszázalékolt vagyok.
Most 47 kiló vagyok.
Mit tehetnék a mostani helyzetben?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel

Kedves Margit! Biológiai terápia mikroszkópikus bélgyulladásban nem ajánlott általában. A Cortiment hatékony lehet, ez nem fokozza a virus veszélyt, szedhető most is, ha hasmenése van rendszeresen. Erősítse meg a lelkét és egyen rendesen. mt
Válasz
#5 Prof. Dr. Molnár Tamás 2020-04-12 11:11
Kérdés - Klára:
Jó napot kívánok! Biológiai terápiát kéne kapnom,minnél hamarabb,amit a Chronom miadt,a Gasztro és a Reumatológia is felírt 2 éve,mivel az összes izületem is begyulladt,ami a betegségem miatt történt,kicsivel a műtétem után. + még Contromalt írtak fel,amit azóta is szedek. Egy darabig kaptam is a Remit,de sosem időre,mert az orvosom állandóan lemondta! Ez után megpróbáltam,egy kíséletibe bekerülni,ahol nagyobb eséllyel időre kaptam volna,de nem volt elég intenzív a gyulladás,hogy bekerüljek a programba. Jelenleg vissza kéne mennem a kórházba a reumán keresztül igényelni a biológiait,mert azt mondták más nem tudna segíteni. Egyre rosszabbak az izületek,és időközönként,minden kijön amit eszem. Ebben a jelen helyzetben tanácstalan vagyok,mivel nem szívesen megyek be a kórházba. Immuránt szedek 150mg-ot naponta,több mint 2 éve. Mit tegyek? Nagyon rossz a helyzetem,egyre jobban fáj mindenem. Köszönöm ha válaszól.

Menjen vissza a rheumára, ennél többet most nem tudok mondani. mt
Válasz

Tegye fel kérdését!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírlevél

AKIK VÁLASZOLNAK

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!

Search

Hogyan működik, az Orvos válaszol felület? Ön egy űrlap kitöltésével kérdést tehet fel. Kérdéseit minden esetben gasztroenterológus szakemberek válaszolják meg, ha nem ezzel a betegségcsoporttal (IBD) kapcsolatos kérdést tesz fel, a szakemberek nem fognak választ adni ezt kérjük, fogadják el.

Mi történik a kérdésekkel? A kérdéseket orvosaink megválaszolják, és lektorálás után felkerülnek az oldalra, ott olvashatók el. A teljes névtelenség és titoktartás biztosított, az e-mail címeket nem tároljuk, és másnak nem adjuk ki. Kérdése a doktor válasza után fog csak megjelenni.

Telefonon felhívnak, vagy e-mailt küldenek? Nem, ezért ne adják meg telefonszámukat, és ne várjanak személyes e-mail-t sem!

Hogyan kérdezzek? Ajánlatos, hogy kérdését jól gondolja át. A korrekt válaszhoz szükséges, hogy közöljék korukat, nemüket, előző betegségeiket, állapotukat, szedett gyógyszereket. Fogadják el, hogy csak kivételesen ajánlunk gyógyszert és kezelőorvost.

Hol van a válasz? Hogyan találom meg? A kérdéseket rövid időn belül (3-5 nap) megválaszoljuk, a kérdést és a kapott választ összegyűjtve megtalálhatja az Orvos válaszol felületen, feltöltésének sorrendjében. Kérjük, ne küldjék el újra a kérdést, ha a választ nem találják, legyenek türelemmel jelen helyzetben minden szakember nagyon elfoglalt.

…és a legfontosabb, amit nem győzünk hangsúlyozni…

Az MCCBE oldalon található valamennyi információ csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az egyéni, személyes terápiát és a képzett és felkészült egészségügyi dolgozók szakmai tudását. Sürgős esetekben pedig azonnal keresse fel a legközelebbi IBD centrumot!

Hogyan működik, az Orvos válaszol felület? Ön egy űrlap kitöltésével kérdést tehet fel. Kérdéseit minden esetben gasztroenterológus szakemberek válaszolják meg, ha nem ezzel a betegségcsoporttal (IBD) kapcsolatos kérdést tesz fel, a szakemberek nem fognak választ adni ezt kérjük, fogadják el.

Mi történik a kérdésekkel? A kérdéseket orvosaink megválaszolják, és lektorálás után felkerülnek az oldalra, ott olvashatók el. A teljes névtelenség és titoktartás biztosított, az e-mail címeket nem tároljuk, és másnak nem adjuk ki. Kérdése a doktor válasza után fog csak megjelenni.

Telefonon felhívnak, vagy e-mailt küldenek? Nem, ezért ne adják meg telefonszámukat, és ne várjanak személyes e-mail-t sem!

Hogyan kérdezzek? Ajánlatos, hogy kérdését jól gondolja át. A korrekt válaszhoz szükséges, hogy közöljék korukat, nemüket, előző betegségeiket, állapotukat, szedett gyógyszereket. Fogadják el, hogy csak kivételesen ajánlunk gyógyszert és kezelőorvost.

Hol van a válasz? Hogyan találom meg? A kérdéseket rövid időn belül (3-5 nap) megválaszoljuk, a kérdést és a kapott választ összegyűjtve megtalálhatja az Orvos válaszol felületen, feltöltésének sorrendjében. Kérjük, ne küldjék el újra a kérdést, ha a választ nem találják, legyenek türelemmel jelen helyzetben minden szakember nagyon elfoglalt.

…és a legfontosabb, amit nem győzünk hangsúlyozni…

Az MCCBE oldalon található valamennyi információ csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az egyéni, személyes terápiát és a képzett és felkészült egészségügyi dolgozók szakmai tudását. Sürgős esetekben pedig azonnal keresse fel a legközelebbi IBD centrumot!

Hogyan működik, az Orvos válaszol felület? Ön egy űrlap kitöltésével kérdést tehet fel. Kérdéseit minden esetben gasztroenterológus szakemberek válaszolják meg, ha nem ezzel a betegségcsoporttal (IBD) kapcsolatos kérdést tesz fel, a szakemberek nem fognak választ adni ezt kérjük, fogadják el.

Mi történik a kérdésekkel? A kérdéseket orvosaink megválaszolják, és lektorálás után felkerülnek az oldalra, ott olvashatók el. A teljes névtelenség és titoktartás biztosított, az e-mail címeket nem tároljuk, és másnak nem adjuk ki. Kérdése a doktor válasza után fog csak megjelenni.

Telefonon felhívnak, vagy e-mailt küldenek? Nem, ezért ne adják meg telefonszámukat, és ne várjanak személyes e-mail-t sem!

Hogyan kérdezzek? Ajánlatos, hogy kérdését jól gondolja át. A korrekt válaszhoz szükséges, hogy közöljék korukat, nemüket, előző betegségeiket, állapotukat, szedett gyógyszereket. Fogadják el, hogy csak kivételesen ajánlunk gyógyszert és kezelőorvost.

Hol van a válasz? Hogyan találom meg? A kérdéseket rövid időn belül (3-5 nap) megválaszoljuk, a kérdést és a kapott választ összegyűjtve megtalálhatja az Orvos válaszol felületen, feltöltésének sorrendjében. Kérjük, ne küldjék el újra a kérdést, ha a választ nem találják, legyenek türelemmel jelen helyzetben minden szakember nagyon elfoglalt.

…és a legfontosabb, amit nem győzünk hangsúlyozni…

Az MCCBE oldalon található valamennyi információ csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az egyéni, személyes terápiát és a képzett és felkészült egészségügyi dolgozók szakmai tudását. Sürgős esetekben pedig azonnal keresse fel a legközelebbi IBD centrumot!