A bél mikrobom és az immunrendszer

Nem vagyunk egyedül a bőrünkben. Több baktérium, vírus, gomba él velünk, mint a saját sejtjeik száma. Ezek a mikroorganizmusok ott vannak minden felületen, ahol a külvilággal érintkezünk, a bőrön, szájban, fülekben, gyomor-bélrendszerben, húgyutakban, hüvelyben. A mikrobiom ezen mikroorganizmusok együttes genetikai állománya.

A bélben élő baktériumok segítenek az emésztésben, részt vesznek az immunrendszer működésének szabályozásában, vitaminokat termelnek (B és K vitamin),részt vesznek a kórokozókkal szembeni védekezésben.

Az immunrendszerünk 70-80%-a a bélrendszerben található. A mikrobiomnak fontos szerepe van az immunrendszer fejlődésében, működésében. A bélrendszerben lévő immunrendszer állapota , megfelelő válaszreakciója nemcsak a bélgyulladások és ételallergiák esetén fontos, hanem szabályozó szerepe van azegész szervezet védekezésében, így pl. bél-tüdő tengely kapcsán fontos szabályozó szerepe van a légúti immunrendszer működésében is, vagyis a légúti védekezésben is.

 

A COVID-19 járvány idején is nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működése.

A kínai járvány idején összegyűlt tapasztalokat Prof. Tingbo LIANG az első csatlakozott kórház (Zhejiang University School of Medicine) igazgatója irányításával az orvosok a COVID-19 Megelőzése és Kezelése kézikönyvben foglalták össze. A könyv külön fejezetben tárgyalja a bél mikrobiom és a táplálás témakört COVID-19 fertőzött betegeknél.
Kiemelik a mikrobiom javításának fontosságát, mely az immunrendszer támogatásával, a felülfertőződés elleni védelemben játszik fontos szerepet.

Fontos szabályok:

  • Gyakori kézmosás szappannal és vízzel, vagy alkohol alapú kéztisztítóval.
  • A száj és az orr eltakarása a könyökkel vagy szövettel, ha valaki köhög vagy tüsszent.
  • A szem, az orr és a száj érintésének elkerülése, ha a kéz nem tiszta.
  • Kerülni kell a szoros érintkezést a betegekkel.
  • Tisztítani és fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintenek az emberek.
  • Ha beteg valaki, akkor maradjon otthon és ne menjen a munkahelyére, az iskolába és nyilvános területekre.
  • Tartani kell a 2 méter távolságot másoktól.
  • Láz, köhögés és légzési nehézség esetén mindenki forduljon az orvosához.

Forrás: ProGastro

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!

Search