Céklás gnocchi petrezselymes mártásban
Bálint Andrea betegtársunk receptgyűjteményéből.
Céklás gnocchi petrezselymes mártásban (sütőtökkel is elkészíthető) (4 személyre)
- 40 dkg cékla
- 60 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- só
- 1 db tojás
- 10 dkg margarin
- 2 csokor zöldpetrezselyem
Elkészítése: A céklákat és a burgonyákat héjában megfőzzük. Miután kihűlt, meghámozzuk. A burgonyákat egy villa segítségével szétnyomkodjuk, a céklákat pedig egy kis lyukú reszelőn hozzáreszeljük. Elkeverjük, csipetnyi sóval ízesítjük, majd hozzáütjük a tojást. Annyi liszttel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és jól összegyúrjuk. Ezután lisztezett deszkán formázzunk henger alakú rudacskákat a céklás-burgonyás masszából, és éles késsel daraboljuk gnocchi méretűre (kb. 2 cm-es darabokra). Forró, lobogó vízben főzzük őket addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd szedjük ki egy szűrőkanál segítségével. Egy teflonserpenyőben készítsük el a fűszeres margarint. A petrezselyemzöldet metéljük finomra. A margarint olvasszuk fel a serpenyőben, pároljuk meg benne a felaprított petrezselyemzöldet, majd ebbe forgassuk bele a kifőtt gnocchikat.
Tápanyagtartalom (4 személyre; 1 személyre)
- Energiatartalom: 12231 kJ/2926 kcal; 3057,75 kJ/731,5 kcal
- Fehérje tartalom: 74,87 g; 18,72 g
- Zsírtartalom: 92,88 g; 23,22 g
- Szénhidrát tartalom: 440,48 g; 110,12 g
- Koleszterin tartalom: 187,4 mg; 46,85 mg
- Élelmi rost tartalom: 51,18 g; 12,79 g