Légúti fertőzések elleni védekezés IBD esetén

Betegtájékoztató – IBD, oltása

A koronavírus járvány kapcsán kiemelt fontosságúvá vált a légúti fertőzések elleni védekezés, megelőzés. Koronavírus fertőzés során a beteg egy második kórokozóval is megfertőződhet, felülfertőződhet, ahogy a koronavírus fertőzés tüneteit utánozhatja más kórokozó is, a diagnózis felállítását nehezítheti.

A betegség lefolyása kombinált fertőzés esetén súlyosabb lehet. Egyes gyakori légúti kórokozók (influenza, S. pneumoniae vagy Pneumococcus) ellen létezik hatásos védőoltás, mely megelőzheti a fertőzés kialakulását, vagy csökkenti a betegség súlyosságát.

A gyulladásos bélbetegségben (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szenvedők részben a betegség, vagy annak szövődményei, illetve egyes kezelések hatására fokozott fertőzésveszélynek lehetnek kitéve (immunszuppresszió), ezért esetükben még nagyobb jelentőségű a védekezés.

Bár a betegek számára több védőoltás beadása is javasolt, jelen cikkünkben csak a fent említett két légúti fertőzés elleni oltással foglalkozunk.

Influenza vírus elleni oltás:

  • Az oltást minden betegünknek és a velük egy háztartásban élőknek is javasolt beadatni.
  • Az oltás nem okozhat betegséget. Az oltóanyag inaktivált vírust, vagy a vírus meghatározott részeit tartalmazza. Bár az oltást követően jelentkezhetnek enyhe tünetek (rossz közérzet, láz, fejfájás, gyengeség, vagy a beadás helyén: fájdalom, bőrpír, duzzanat), ez elsősorban az immunrendszerünk oltásra adott reakcióját jelzi, az oltás nem okoz fertőzést.
  • Jelenleg hazánkban több típusú oltóanyag van forgalomban. Az inaktivált kórokozót tartalmazó, háromkomponensű vakcina krónikus betegségben, így gyulladásos bélbetegségben szenvedők részére is ingyenesen igényelhető (pl.: Fluart). A négykomponensű splitvakcina (pl.: Vaxigrip Tetra) ára 3000 Forint körül mozog.
  • Mivel az influenzajárvány során évente változik a fertőzést okozó vírus típusa, így változik az oltóanyag összetétele is. Ennek megfelelően javasolt az oltás évenkénti ismétlése
  • Az oltás védő hatása még immunszupprimált betegekben is a beadást követően kb. két héttel már jelentkezik, így az oltás akár még a koratavaszi hónapokban is javasolt.

Pneumococcus elleni oltás

  • A bakteriális tüdőgyulladás egyik leggyakoribb kórokozója ellen két különböző, egymást kiegészítő oltás van forgalomban (Prevenar13, Pneumovax23). Az előírásoknak megfelelő sorrendben és időközzel mindkét oltás beadása javasolt.
    A Pneumococcus elleni védőoltás egyidőben is beadható bármely más oltóanyaggal (pl. influenza).


2020.10.21
Dr. Pálinkás Dániel
(Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Gasztroenterológia Osztály)

 

Hírlevél

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!

Search