Hozzáértő
segítség
a megfelelő
időben

 

COLITIS ULCEROSA
ÉS CROHN-BETEGSÉG

Tudj meg többet
az IBD-ről!

Ismerd meg az IBD centrumokokat!

Gyulladásos bélbetegségnek nevezzük, de nem egyszerű gyulladás és nem csak a bélrendszert érinti. Angol nyelven IBD-nek rövidítik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás vagy colitis ulcerosa alkotta betegségcsoportot. Bár eltérnek egymástól, mindkettő folyamatos, és sok esetben fájdalmas gyulladással1 gátolja, hogy az emésztőrendszerünk a táplálékot a szervezet számára hasznosítható, sejtjeinket éltető tápanyagokká és energiává alakítsa.2
Ezért fontos, hogy időben szakértő segítséghez juss!

 

Magyarországon mintegy 45 ezer embert érint3 az IBD valamely formája. Ezzel ez az egyik leggyakoribb idült gyulladásos betegségcsoport.

 

Az IBD végleges gyógyítása még nem megoldott, azonban a hatékony új orvosi terápiák még súlyos esetben is képesek lehetnek visszaszorítani az aktív gyulladást és enyhíteni a tüneteket.4

 

Keresd az IBD
centrumokat!

Az idült gyulladásos bélbetegségek kezelésére szolgáló modern terápiák és a magasfokú szakmai tudás a 18 hazai IBD Centrumban érhetőek el.
A hagyományos gasztroenterológai szakrendelések mellett sok esetben lehet szükség a centrumok speciális szakértelmére
a betegség alapos kivizsgálása vagy a hagyományos terápiák kiegészítése miatt. Ezekben a lakhely szerint elérhető centrumokban tapasztalt gasztroenterológusból, sebészből, radiológusból, dietetikusból, és speciálisan képzett nővérekből álló csapat vár, akik súlyos esetben is segítenek megtalálni a legmegfelelőbb gyógymódot.5

A lehetőségekről és centrumokba való eljutás módjáról érdeklődj kezelőorvosodnál!

 

Válaszd ki a térképen a lakhelyedhez
legközelebbi IBD centrumot
és tudj meg róla többet!

Lépj időben!

A kezelés célja az IBD mindkét formája esetén az aktív gyulladásos állapot enyhítése, megszüntetése – illetve az újabb aktív időszak megelőzése.6 Fontos tudni, hogy az első tünetek megjelenése utáni másfél-két év rendkívül fontos időszak. Ha a szakorvosi vizsgálat ebben az “időablakban” azonosítja a betegséget, jó eséllyel csökkenthető a bélrendszer szöveteinek károsodása, és mérsékelhetők a betegség hosszú távú hatásai.

 

Minél később diagnosztizálják a betegséget, annál nehezebb elérni ezeket a célokat. Elhanyagolt, nem kezelt betegség esetén jelentősen nőhet a komplikációk esélye és a gyulladás súlyossága. Ezért fontos, hogy tünetek esetén minél hamarabb gasztroenterológushoz fordulj és alapos kivizsgáláson ess át, lehetőleg még a betegség korai szakaszában. Így jóval biztosabban előzhető meg a gyulladás további terjedése és a súlyos, akár sebészeti beavatkozást igénylő állapot kialakulása.

 

Betegút IBD-vel

Ha a tüneteiddel a háziorvoshoz fordulsz, nagy valószínűséggel ő utal majd be gasztroenterológiai kivizsgálásra.
Mivel a Crohn-betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra nincs egyetlen célzott teszt, a szakorvos laborvizsgálatokkal, ultrahangvizsgálattal, illetve gyomor- és béltükrözéssel erősítheti meg vagy zárhatja ki az IBD betegségek jelenlétét.7

 

Mit kell tudnOD
az IBD-ről?

Az IBD mindkét formája krónikus gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerben. A bélrendszer a táplálék felszívódásáért felelős, azaz a gyulladása nem csak fájdamat okoz, de a tápanyagok felszívódását is befolyásolja, illetve további betegségekhez is hozzájárul.

Tudj meg többet a betegségről
a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének weboldalán!

Többet akarok tudni!

 

Mi a colitis ulcerosa?

A fekélyes vastagbélgyulladás a legtöbb esetben vastagbél alsó traktusából indul ki.8 A gyulladás később a teljes vastagbélre kiterjedhet a bélnyálkahártya összefüggő gyulladásaként, amely fekélyek kialakulásához, és a bélnyálkahártya tartós károsodásához vezethet.

 

 

Többet akarok tudni!

Mi a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség a leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszában és a vastagbél első szakaszában jelentkezik, de a szájtól a végbélig a teljes bélrendszerben okozhat gyulladásos állapotot.9 Előbb foltokban, majd nagyobb kiterjedésű gyulladt területként a bélnyálkahártyáról indulva a bélfal mélyebb rétegeibe is behatolhat, sőt, akár szomszédos szervekre is átterjedhet.

 

 

Többet akarok tudni!

A betegségeket fellángolások, úgynevezett epizódok jellemzik. Ilyenkor felerősödnek a tünetek és a fájdalmak. A köztük lévő hosszabb-rövidebb tünetmentes időszakokat pedig remissziónak nevezik. A kezelések célja az epizódok lerövidítése és a remissziós időszakok megnyújtása. A statisztikák szerint minél hosszabb a tünetmentes időszak, annál valószínűbb, hogy a következő egy évben nem következik be fellángolás.10 Mivel azonban az IBD betegségek más betegségek kockázatát is növelhetik (csontritkulás, vastagbélrák), az orvosi konzultációkat még hosszú tünetmentes időszakok esetén sem szabad elhanyagolni.11

 

Milyen tünetekre figyelj?

Az idült gyulladásos bélbetegségek korai tünetei könnyen téveszthetők össze más emésztőrendszeri bántalmakkal.12 A tünetek tartós vagy együttes előfordulása esetén a lehető leghamarabb érdemes szakorvoshoz fordulni, vagy a háziorvostól gasztroenterológiai beutalót kérni.

A tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, közös jellemzőjük azonban, hogy hirtelen jelentkeznek.

 

A colitis ulcerosa tünetei

 • hasmenés
 • enyhének tűnő hasi görcsök
 • hirtelen érkező székletürítési kényszer
 • bélvérzés (amely véres székletet eredményez)
 • tenesmus, vagyis az a kényelmetlen érzés, hogy székletürítés nem sikerült teljesen

Mindezt kiegészítheti láz, alhasi fájdalmak, testsúlyvesztés, és a bélmozgások érzése okozta álmatlanság.

 

A Crohn-betegség tünetei

 

 • hasmenés
 • erős gyomortáji vagy alhasi fájdalom
 • általános fáradtság
 • székletürítés szükségességének érzése, amely székletürítés estén sem múlik
 • láz
 • hirtelen testsúlyvesztés

Mindezt kiegészítheti étvágytalanság, rendszeres hányinger, a szemek vöröses, gyulladt állapota, bőrkiütések megjelenése és ízületi fájdalom.

 

Mindennapi élet gyulladásos bélbetegséggel

 

Élet a gyulladásos bélbetegség diagnózisa után

 

Mit várhatsz a terápiától?

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa kezelése is hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben.
Ezért időben felfedezett betegség esetén a modern terápiákkal hatékonyan enyhíthető a gyulladás, elnyújthatók a fellángolások közötti tünetmentes időszakok. Így a legtöbb érintett a betegség által nem korlátozott, teljes életet élhet.

A betegség súlyosságától és egyedi tüneteitől függően a felkészült szakorvosok jellemzően egyénre szabott terápiás utat alakítanak ki a gyulladásos bélbetegségekre.

 

Terápiás lehetőségek

1.

A gyulladáscsökkentő szerek és kortikoszteroidok jelentik a gyulladáscsökkentés első vonalát.

 

2.

Az immunszupresszáns készítményeket jellemzően a gyulladáscsökkentő szerekkel együtt alkalmazzák a szervezet hibás immunválaszának enyhítésére.

 

3.

A biológiai terápiák a gyulladást kiváltó, immunrendszer által termelt fehérjéket semlegesítik.
Ezek a kezelések a 18 hazai terápiás centrumban érhetők el.

 

Nem vagy egyedül!

Ijesztő és érzelmileg megterhelő, amikor egy életen át tartó betegséget állapítanak meg valakinél. Fontos azonban, hogy van segítség. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) támogatást nyújthat a betegség megismerésében és abban is, hogy a betegség nehézségeivel megbirkózva az érintettek teljes életet élhessenek. Az egyesület aktívan figyeli az IBD-vel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket és kapcsolatot tart a kutatásokban és terápiákban élen járó szakorvosi közösséggel.

Ismerd meg az MCCBE-t, és ha segítségre van szükséged, csatlakozz az egyesülethez!

Többet akarok tudni!